Leitmotiv

Leitmotiv

Regie: Julian Verkerk, in post-productie

Een co-productie van Stichting de Productie en Makaki Productions / Producenten: Joost Wierenga, Iekje Smit, Marrit Greidanus

Herman is een komisch drama over de falende romanschrijver Herman Henkelman die na een afgang op televisie over zijn nieuwste boek besluit zijn publiek terug te winnen door alleen nogmaar maatschappelijk geëngageerd werk te  schrijven. Zijn grootste fan denkt hier echter anders over en doet er alles aan om dit te voorkomen.

Speelfilm 20 min, Budget: € 90 000
Cast: o.a. Dick van den Toorn, Lely Breederveld, Annegeerte Aandewiel, Gover Meit
Financiering: Kunstraad, Nederlands Film Fonds, Cultuurfonds

Projecten

Stichting de Productie wil een productiehuis zijn en een platformfunctie richting de Groninger filmmaker. Dit bereiken we door makers aan te trekken en te faciliteren in hun maakproces. Dit kan gaan om het beschikbaar stellen van faciliteiten, het helpen uitdiepen van scenario’s of ondersteunen van de productie maar ook met bijvoorbeeld het helpen zoeken naar fondsen en subsidiemogelijkheden. Bovendien willen we makers stimuleren tot het maken van fictiefilm door de jaarlijks terugkerende filmwedstrijd de Cine Challenge.  Daarnaast produceert de Stichting zelf film en series die een nationale en internationale uitstraling hebben en onze provincie op vele fronten positief over het voetlicht brengt.  

Cine Challenge

Cine Challenge is een wedstrijd voor de korte film (fictie en animatie) met elk jaar een ander genre en een sterke verbondenheid met de regio Noord.

Makers van professional tot amateur dingen mee naar de prijzen. Elk jaar beslist een  vakjury wie wint in de categorieën Beste Film, Beste Cinematografie en Beste acteur. De publieksprijs wordt tijdens de viewing gekozen.

Deze filmwedstrijd is in het leven geroepen om de makers van amateur tot professional te stimuleren korte fictiefilms te produceren. In deze eerste editie van 2021, die in het teken stond van de Film Noir, deden 13 inzendingen mee.

De Tent Uit

Regie: Fedde Hoekstra
Serie, pilotaflevering 30 minuten
in pre-productie

Deze serie gaat over de lotgevallen van een campingeigenaar, zijn personeel en campinggasten waarbij elke aflevering de focus op een ander deel van Groningen richt. De tragikomische en absurdistische verhalen nemen de kijker mee door het prachtige landschap, historie, cultuur en erfgoed van Noord Nederland.

Budget: 122.000
Financiering: Eigen Middelen, Waddenfonds, Gemeente het Hoogeland, Kunstraad, VSB, Noorderpoort 

Fraeltacht

Concept: Joost Wierenga & Katie Ceekay
in pre-productie

Een persoon komt als buitenstaander een vermissingszaak onderzoeken in een onherbergzaam gebied genaamd de Fraeltacht; een regio in het Noorden die de bewoners in zijn eigen greep houdt. Het onderzoek dat volgt confronteert de inwoners en is het startpunt van een gemeenschap-brede zoektocht naar meer dan alleen een vermist persoon.

Filmmakers en kunstenaarsduo Joost Wierenga & Katie Ceekay geven een hedendaagse visie op het korte verhaal The Missing Girl (1957) van de feministische horror-schrijver Shirley Jackson.

15 min short, Budget €25.000
Financiering: Eigen Middelen, Kunstraad Groningen

Erfenis van de rat

Regie: Sander Roux
In Productie

Productie: Iekje Smit namens SDPG

Cowboy drama: Een jongeman berooft een juwelierszaak op moederdag, slaat op de vlucht en belandt in het huis van een rancuneuze ex-rechercheur.

Speelfilm, 20 min,
Financiering: crowdfunding, eigen middelen, Kunstraad Groningen

Pitchtrailer

De Onderduik

Regie: Sander Blom / Producent: Iekje Smit namens SDPG

In de thriller De Onderduik (werktitel) volgen we Guusje, een jonge vrouw die door de Duitsers in de zomer van 1944 is opgepakt en naar het noorden wordt getransporteerd. Als het transport wordt aangevallen door geallieerde jachtvliegtuigen, ziet Guusje kans om te ontsnappen. Na een  achtervolging klopt ze op goed geluk aan bij een Groningse boerderij.

Lange speelfilm
In ontwikkeling

De Groningse Kloof

 

Regie: Sander Blom
Producent: Iekje Smit namens SDPG
in pre-productie

Groningse jongeren uit plattelandsgemeenten vertellen hun verhaal over hun beleving van de kloof tussen stad en platteland.

Film drieluik: 3 x 20 minuten
Budget: € 170 000  

Koud Water

Regie: Ayan Egal
in productie

Twee hooligans ontdekken dat ze meer voor elkaar voelen dan dat hun community en achtergrond toestaat. Noodgedwongen proberen ze aan de wereld en zichzelf te bewijzen dat ze heteroseksueel zijn.

Speelfilm 20 min
Financiering: Kunstraad Groningen / ZOZ fonds

Breuklijn

Regie: Sander Blom
in ontwikkeling

Productie: Iekje Smit Breuklijn is een thriller waarin de strijdvaardige David gerechtigheid zoekt voor het instorten van zijn huis met bevingsschade in een klein Gronings dorp. Zijn woede richt zich op een dorpsgenoot en hij dwingt de rest van het dorp om partij te kiezen.

Midlange speelfilm

 

De Beeld Coalitie

De Beeldcoalitie is een initiatief van het Noorderpoort t.b.v. de film- en av-media industrie en creatieve industrie, welke zal worden uitgevoerd in de provincie Groningen met partners uit onderwijs- en creatieve sector. Stichting de productie vormt onderdeel van het consortium de Beeldcoalitie. Noorderpoort en partners signaleren belangrijke veranderingen in de Groningse film- en audiovisuele sector, die de creatieve industrie aanzienlijk beïnvloeden. De film- en audiovisuele sector in het Noorden heeft moeite om te groeien en te concurreren, omdat er onvoldoende infrastructuur is. Dit belemmert niet alleen de regionale werkgelegenheid, maar zorgt er ook voor dat veel producties elders worden opgenomen. Werkgevers in de sector hebben door tekorten en werkdruk onvoldoende capaciteit om stagiaires en nieuwe medewerkers adequaat te begeleiden.

Doel van het project: de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren, en een goed door ontwikkeld ecosysteem voor de regio Noord Nederland te realiseren.