Cine Challenge Groningen 2022

Op 12 mei jl. werden de winnaars bekend gemaakt van de Cine Challenge 2022.  Tijdens een livestream talkshow die werd gehost door Bram Douwes werden in de categorieën Beste Film, Beste Cinematografie, Beste Acteur en Beste Montage de winnaars bekend gemaakt door de vakjury onder leiding van Yotka Kroeze. 

In de categorie Beste Film wonnen de eerstejaars studenten Ivar Berends, Noa Zilverberg, Ruth Ohaezukosi en Danique Vorstenberg van Kunst & Multimedia van het Noorderpoort met WTF is Live. De jury omschreef de film als een geëngageerd poëtisch filmgedicht. De makers ontvangen een filmtegoed van 500 euro. 

Verder waren er prijzen voor Frank Boxman met de animatiefilm Wasted Cowboys (Beste Cinematografie); de prijs voor de Beste Acteur ging naar Antonie Ooms voor de rol van de Slechte in Western Kwartier en Sylvain Bergs won de extra juryprijs Beste Montage voor Redcup Rumble.

De jury sprak in zijn algemeenheid van een editie met pakkende beeldtaal, originaliteit in inhoud en techniek, geloofwaardigheid en de juiste dosis Groningse relativering. Kortom een mooie tweede editie van deze kortefilmwedstrijd

Winnende films Cine Challenge 2022

Uitreiking Cine Challenge 2022

Genomineerden Cine Challenge 2022

Dit was de jury van de Cine Challenge 2022

Jury Cine Challenge 2022. De jury bestond dit jaar uit. Okki Poortvliet, Yotka Kroeze en Wart Wamsteker

Okki Poortvliet

Okki Poortvliet is documentairemaker en illustrator.

Yotka Kroeze

Yotka Kroeze ontwikkelt kunst -en filmeducatie voor het onderwijs namens OneDayArtist en Filmhub Noord. 

Wart Wamsteker

Wart Wamsteker is geluidsontwerper voor oa. films, documentaires en animaties.

Teaser 2022

Beste Film: WTF is life - Ivar Berends

Beste Acteur: De slechte uit "Western Kwartier - Antonie Ooms"

Beste Cinematografie: Wasted Cowboys_ a short Playmobil stop motion - Frank Boxman

Beste Film

WTF is life

Video afspelen

De beelden van WTF is life zijn poëtisch en fotografisch sfeervol. De stijl en gemaakte keuzes zijn eigenzinnig en tegendraads. De muziek en tekst zijn leidend en voeren je mee naar een andere dimensie.

Wasted Cowboys

Video afspelen

Wasted Cowboys is grappig en met kunde gemaakt. Ieder shot is anders en de overgangen zijn animatie-technisch een uitdaging. Het verhaal is simpel, maar oorverdovend doeltreffend.

Redcup Rumble

Video afspelen

Redcup Rumble is eigentijds en heeft een origineel verhaal. In een lekker tempo en met een losse stijl word je meegenomen in afwisselende decors, een blikvangende montage en dynamisch acteerwerk.

Beste Acteur

Redcup Rumble

Video afspelen

Het is niet moeilijk om van het karakter dat Angelo Sitaram vertolkt te gaan houden. De rust en vriendelijkheid die hij uitstraalt voelt niet geacteerd, maar juist heel naturel en past perfect bij de rol. Less is more.

WTF is life

Video afspelen

Het is geen eenvoudige opgave om met stem alleen een overtuigend verhaal te vertellen. De juiste toon, de juiste intonatie, het juiste ritme ….. het is allemaal verbonden. De stem van Tehya Cain grijpt vanaf het begin je aandacht en laat je niet meer los tot het einde.

Western Kwartier

Video afspelen

Als jury hebben wij erg genoten van de knipoog naar de spaghetti western met zijn slordige na-synchronisatie, want ook in “Western Kwartier” hadden de monden weinig te maken met de woorden die te horen waren. Met koelbloedige precisie en een goed gevoel voor timing brengt Antonie Ooms deze klassieke schurk tot leven.

Beste Cinematografie

WTF is life

Video afspelen

De beelden van WTF is Life zijn krachtig en hebben een sterke compositie. Er is een gedurfde visuele stijl gekozen met aandacht voor lichtontwerp en kader.

Wasted Cowboys

Video afspelen

Wasted Cowboys is een animatie die geen cinematografische uitdaging uit de weg gaat. Dat komt sterk naar voren in de keuze voor originele kaders en de animatie-technisch perfecte beweging in beeld.

De kleine grote stad

Video afspelen

De Kleine Grote Stad is gemaakt met aandacht voor beeld. Er is geëxperimenteerd met beweging, kleur en dynamische overgangen. Met als resultaat dat vooral het beeld de verteller is.

Beste Montage (Extra juryprijs)

Redcup Rumble

Video afspelen

Redcupe Rumble zit goed in elkaar, en daar heeft de montage een grote rol in. Het verhaal komt goed uit de verf, voelt het ongedwongen en speelt op subtiele wijze met de beeldtaal van de klassieke Western.

Eierbal Shootout

Video afspelen

Humor in film kan soms ongrijpbaar zijn, zeker in animatie. Maar Kevin Bethlehem weet in Eierbal Shootout met slimme montage en rake timing een bijzonder grappige en verrassende film neer te zetten.

De kleine grote stad

Video afspelen

Alle ingrediënten in deze film zijn bijzonder goed in balans. Het ritme van de beelden, de ondersteunende geluiden en muziek …. over alles is duidelijk goed nagedacht. De film voelt als een eenheid waarin geen enkel element overbodig is.