Julian Verkerk

Julian Verkerk (1999) is filmmaker, vormgeven en docent mediavormgeving. Hij is geboren en woonachtig in Groningen en studeerde in 2020 cum laude af aan de opleiding ‘Time Based Design’ aan kunstacademie Minerva. Hij is werkzaam als regisseur, vormgever en scenarioschrijver voor zijn eigen film- en theaterprojecten. Daarnaast is hij freelance grafisch vormgever en production designer. Met zijn afstuderen won hij in 2020 het Harry Wich Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Julian Verkerk – Laudatio

www.julianverkerk.nl

Foto: Nienke Maat

Julian_Nienke Maat

Joost Wierenga

Joost Wierenga (1990) is filmmaker, producent en docent aan het Noorderpoort Kunst en Multimedia. Hij is afgestudeerd als autonoom beeldend kunstenaar aan Kunstacademie Minerva, en heeft een achtergrond als focus puller en belichter. Joost is als co-producent betrokken bij Leitmotiv (Julian Verkerk, 2024) onder de vlag van De Productie Groningen. Momenteel is hij betrokken bij de productie van een aantal Groninger films en produceert en regisseert zelf een eigen short in samenwerking met Katie Ceekay onder de werktitel Fraeltacht, die in Ierland en Groningen opgenomen gaat worden. Joost zet zich verder ook actief in om de filmsector in het Noorden tot bloei te brengen.

www.joostwierenga.com

Joost

Iekje Smit

Iekje Smit is producent van Stichting De Productie Groningen en voorzitter van de Filmvereniging Groningen. Haar belangrijkste ambitie is om het filmtalent in Groningen te ondersteunen in zijn ontwikkeling door kwalitatief hoogwaardige films te produceren die de eigenheid van de maker reflecteren. Bovendien zet ze zich in om de productiecapaciteit te verbeteren. Hierdoor wil zij een bijdrage leveren aan een bruisend film cultuur in Groningen.

Iekje is afgestudeerd aan de Universiteit van Groningen. Ze heeft jarenlang voor de Hanzehogeschool Groningen gewerkt als program director van de internationale opleidingen in communicatie en media. Iekje produceert sinds 2008 films.

Foto: Marc Henrí Quere

Iekje

Ayan Egal

Ayan Egal (1987) is een Somalisch-Nederlandse actrice, scenarist en filmmaker uit Leeuwarden. Ze begon haar carrière op vijftienjarige leeftijd aan de Jeugdtheater school Meeuw, waar haar passie voor acteren bloeide en ze te zien was in diverse producties in heel Nederland. Na een korte tijd te hebben gestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht, maakte ze de overstap naar televisie en film, waarin ze rollen vertolkte in “Flikken Maastricht”, “Het mysterie van…” en “A’dam – E.V.A.”. 

Sinds 2022 heeft Ayan zich toegelegd op het schrijven en regisseren van korte films. Met haar team ‘NakedHearts Film’ heeft ze enkele opmerkelijke projecten gerealiseerd, waaronder de Western “Grijs Gebied” (2022) en de mood trailer “Koud Water” (2023). Haar meest recente werk, een sciencefiction-romance over een onmogelijke liefde, is gescreend op het Short Film Corner in Cannes (2024).

Als filmmaker verkent Ayan een breed scala aan genres, waaronder absurdisme, zwarte komedie en horror, en richt ze zich vaak op vrouwenverhalen en personages van kleur. Haar werk is een reflectie van haar fascinatie voor de spanning tussen assimilatie en culturele identiteit, waarbij ze personages toont die zich volledig hebben aangepast aan hun omgeving of juist sterk afsteken tegen de achtergrond waarin ze zich bevinden. Ayan’s films dagen de kijker uit om na te denken over thema’s als liefde, identiteit en maatschappelijke verwachtingen op een meeslepende en provocerende manier.

Sander Roux

Sander Roux (1989) is een filmmaker uit Groningen en afgestudeerd aan de NHL als docent theater.  Gedurende zijn werk als theatermaker ontwikkelde hij een voorliefde voor interdisciplinair werken: het gebruik van video kwam steeds vaker terug in zijn theaterproducties. Deze ervaringen leidde ertoe dat hij nu voornamelijk films en video’s maakt als cinematograaf en producent. Daarnaast richtte hij in 2022 de Filmschool op, een vooropleiding film voor jonge mensen tussen de 15 en 25 jaar. Sander maakt fictie, theater, videoclips en documentaires, soms gecombineerd in interdisciplinaire werkvormen. Als cinematograaf en als producent stelt Sander zichzelf als maker in dienst van het artistieke eindproduct. Elk verhaal heeft een eigen taal, een eigen toon. Door zijn brede netwerk, ervaring en kennis is hij in staat deze op maat vorm te geven. Zo won zijn korte horrorfilm ‘Stikken in Stilte’ beste cinematografie vanwege de indrukwekkende kerk shots die de kijker vanaf het eerste moment op het puntje van hun stoel laat zitten. In zijn werk als filmmaker is hij op zoek naar manieren om een publiek volledig onder te dompelen in het avontuur dat verbeeld wordt, groots en meeslepend. 

 

Sander Blom

Sander Blom (1993) is allround verhalenverteller. Schrijver, producent en regisseur van eigen filmproducties.

2023 Vijf Minuten (7 min) – Scenario, Regie & Productie 48Hr shortfilm, winnaar Beste Film – https://vimeo.com/880129940 (ww: VijfMinuten2023)
2022 De Laatste Dag (19 min) – Scenario, Regie & Productie Fictiefilm met Marcel Hensema – http://www.vimeo.com/743035322 (ww: DLDWIP2022)
2022 Cornelia (12 min) – Scenario, Regie & Productie Fictiefilm met Ariane Schluter – https://vimeo.com/650282190 (ww: CorneliaWIP2021)
2020 Dat Vergeet je Nooit! (55 min) – Scenario, Regie & Productie Docudrama (Genomineerd voor Beste Groninger Film 2020) https://vimeo.com/423922038/d52814caae
2020 #VaderJacob (15 min) – Scenario, Regie & Productie Fictiefilm (Genomineerd voor Beste Groninger Film 2019) https://vimeo.com/38177482

Blom