De Kloof
Filmdrieluik De Kloof bestaat uit een drietal korte speelfilms, gemaakt in de Groningse gemeenten Oldambt, Midden-Groningen en Het Hogeland. Alle films behandelen de kloof tussen stad en platteland, en hoe lokale jongeren daar tegenaan kijken. De films zijn mede geschreven door jongeren uit de regio en ook veel van de rollen in de films worden gespeeld door lokaal talent, begeleid door professionals.
De Kloof is een speelfilm van 85 minuten waarin de korte films naadloos in elkaar overlopen om samen één spannend, grappig en ontroerend verhaal te vertellen. Een verhaal over verschillen en vooroordelen, maar ook over de kracht van verbinding. Naast talentvolle jongeren spelen ook bekendere gezichten als Alfred van den Heuvel, Kees van Amstel en Bas de Bruijn belangrijke rollen in de films.
Filmdrieluik De Kloof is een initiatief van de Groninger makers Sander Blom en Niels Brouwers en een productie van Stichting Noordelijke Verhalen en Stichting De Productie Groningen. Sander en Niels werkten eerder samen aan succesvolle korte speelfilms als Cornelia (2022) en De Laatste Dag (2022) en wonnen in 2023 het 48HFP Rotterdam met hun korte actiefilm Vijf Minuten.

Leitmotiv
Regie: Julian Verkerk, in post-productie
Een co-productie van Stichting de Productie en Makaki Productions / Producenten: Joost Wierenga, Iekje Smit, Marrit Greidanus
Herman is een komisch drama over de falende romanschrijver Herman Henkelman die na een afgang op televisie over zijn nieuwste boek besluit zijn publiek terug te winnen door alleen nogmaar maatschappelijk geëngageerd werk te schrijven. Zijn grootste fan denkt hier echter anders over en doet er alles aan om dit te voorkomen.
Cast: o.a. Dick van den Toorn, Lely Breederveld, Annegeerte Aandewiel, Gover Meit
Financiering: Kunstraad, Nederlands Film Fonds, Cultuurfonds
Projecten
Stichting de Productie wil een productiehuis zijn en een platformfunctie richting de Groninger filmmaker. Dit bereiken we door makers aan te trekken en te faciliteren in hun maakproces. Dit kan gaan om het beschikbaar stellen van faciliteiten, het helpen uitdiepen van scenario’s of ondersteunen van de productie maar ook met bijvoorbeeld het helpen zoeken naar fondsen en subsidiemogelijkheden. Bovendien willen we makers stimuleren tot het maken van fictiefilm door de jaarlijks terugkerende filmwedstrijd de Cine Challenge. Daarnaast produceert de Stichting zelf film en series die een nationale en internationale uitstraling hebben en onze provincie op vele fronten positief over het voetlicht brengt.

Cine Challenge
Cine Challenge is een wedstrijd voor de korte film (fictie en animatie) met elk jaar een ander genre en een sterke verbondenheid met de regio Noord.
Makers van professional tot amateur dingen mee naar de prijzen. Elk jaar beslist een vakjury wie wint in de categorieën Beste Film, Beste Cinematografie en Beste acteur. De publieksprijs wordt tijdens de viewing gekozen.
Deze filmwedstrijd is in het leven geroepen om de makers van amateur tot professional te stimuleren korte fictiefilms te produceren. In deze eerste editie van 2021, die in het teken stond van de Film Noir, deden 13 inzendingen mee. Tijdens de awardshow van 2024 waren er meer dan 100 mensen live aanwezig bij de Cine Challenge.
De Beeld Coalitie
De Beeldcoalitie is een initiatief van het Noorderpoort t.b.v. de film- en av-media industrie en creatieve industrie, welke zal worden uitgevoerd in de provincie Groningen met partners uit onderwijs- en creatieve sector.
Stichting de productie vormt onderdeel van het consortium de Beeldcoalitie. Noorderpoort en partners signaleren belangrijke veranderingen in de Groningse film- en audiovisuele sector, die de creatieve industrie aanzienlijk beïnvloeden. De film- en audiovisuele sector in het Noorden heeft moeite om te groeien en te concurreren, omdat er onvoldoende infrastructuur is. Dit belemmert niet alleen de regionale werkgelegenheid, maar zorgt er ook voor dat veel producties elders worden opgenomen. Werkgevers in de sector hebben door tekorten en werkdruk onvoldoende capaciteit om stagiaires en nieuwe medewerkers adequaat te begeleiden.
Doel van het project: de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren, en een goed door ontwikkeld ecosysteem voor de regio Noord Nederland te realiseren.
Erfenis van de Rat
Regie & Scenario: Ayan Egal
Coproductie: Sander Roux & Joost Wierenga (NakedHearts)
Short, neo-western
Na een mislukte aanslag op een ambtenaar, waarbij de jonge Younes de trekker niet durfde over te halen, verschuilt hij zich in een afgelegen boerderij. Hij wordt ontdekt door de ex-rechercheur Frida. Wanneer blijkt dat zij de schutter was die zijn vader uitschakelde, keert het verhoor zich om. In een dodelijke confrontatie dwingt hij haar te reflecteren op haar aandeel in zijn leven.
Financiering: Cypher Cinema (Filmfonds, 2025), Kunstraad Groningen, Crowdfunding & eigen middelen
Koud Water
Regie: Ayan Egal
in post-productie
Twee hooligans ontdekken dat ze meer voor elkaar voelen dan dat hun community en achtergrond toestaat. Noodgedwongen proberen ze aan de wereld en zichzelf te bewijzen dat ze heteroseksueel zijn.
Speelfilm 20 min
Financiering: Kunstraad Groningen / ZOZ fonds
Breuklijn
Regie: Sander Blom
in ontwikkeling
Productie: Iekje Smit
Breuklijn is een thriller waarin de strijdvaardige David gerechtigheid zoekt voor het instorten van zijn huis met bevingsschade in een klein Gronings dorp. Zijn woede richt zich op een dorpsgenoot en hij dwingt de rest van het dorp om partij te kiezen.
Midlange speelfilm
De Onderduik
Regie: Sander Blom
Producent: Iekje Smit
In de thriller De Onderduik (werktitel) volgen we Guusje, een jonge vrouw die door de Duitsers in de zomer van 1944 is opgepakt en naar het noorden wordt getransporteerd. Als het transport wordt aangevallen door geallieerde jachtvliegtuigen, ziet Guusje kans om te ontsnappen. Na een achtervolging klopt ze op goed geluk aan bij een Groningse boerderij.
Lange speelfilm
In ontwikkeling