Stichting de Productie Groningen heeft als missie de filmindustrie in Groningen te stimuleren en versterken door het initiëren, ontwikkelen en (co-)produceren van fictiefilm: speelfilms, korte films, animatie en dramaseries.

Daartoe maakte zij in 2012 de zesdelige dramaserie ‘Een dag uit Duizend Dromen’, een samenwerkingsproductie tussen onderwijs, buurt en professionele filmmakers. De stichting is nieuw leven in geblazen nu blijkt dat het Groningse filmklimaat rijp is voor een groeispurt.

Onze werkwijze is inclusief, met oog voor onderscheidende lokale elementen en inzet van professionals naast amateurs en studenten. Filmmaken is een vak dat je in optima forma vanuit de praktijk leert. Voor talentontwikkeling en de versterking van het klimaat is het daarom noodzakelijk een toenemend aantal filmproducties te realiseren.

De stichting heeft bij de ontwikkeling, realisatie en distributie van filmactiviteiten een proactieve houding ten aanzien van samenwerking. Films maken is ‘teamsport’ en samenwerken is voor de totstandkoming van cruciaal belang. We willen graag brede coalities vormen en gezamenlijke belangen opzoeken van diverse aspirant partners in zowel educatief, economisch, cultureel en sociaal maatschappelijk opzicht.

Stichting De Productie Groningen heeft cultureel zelfbewustzijn en regionale eigenzinnigheid hoog in het vaandel staan. Onze verhalen leggen weliswaar de focus op Groningen, maar hebben altijd een mondiaal publiek voor ogen. Juist met ‘onze achtertuin’ kunnen we, in artistiek opzicht, wereldwijd het verschil maken.

Voor samenwerking met de stichting is het cultureel ondernemerschap van filmmakers van groot belang. Daarnaast zijn Groningse componenten in de filmproductie een vereiste. Denk hierbij aan: mensen, middelen, cultuur, landschap en erfgoed.

Stichting De Productie Groningen houdt zich aan de uitgangspunten zoals geformuleerd in de Code Cultural Governance, Fair Practice Code, Code Diversiteit en Green Film Making.

Filmstill uit project BLAU © Antonia Rehnen