Cine Challenge Groningen 2024

De film zijn gemaakt, de deadline is verlopen en de jury zit met angstzweet de gemaakte films te bekijken. De viewing van de Cine Challenge 2024 komt steeds dichterbij. Donderdagavond 30 mei is het zo ver, dan zijn alle ingezonden films te zien op het grote witte doek, en misschien nog wel spannender is de donderdag erna: op 6 juni worden tijdens de grote show aan de Verzetstrijderslaan 2 te Groningen de prijzen uitgereikt tijdens de live Award Ceremony onder leiding van host Nathan de Vries. Hij zal hier in gesprek gaan met makers en jury – en natuurlijk de felbegeerde prijzen uitrijken!

Bij deze stellen wij jullie graag voor aan aan de jury die alle films gaat beoordelen: Johanneke Dijkstra, Joey Benistant en Ayan Egal – allen getalenteerde makers met een link in Groningen.

jurylid: Ayan Egal

Ayan Egal is actrice, scenariste en filmregisseur. Haar carrière begon op vijftienjarige leeftijd aan de Jeugdtheaterschool Meeuw in Leeuwarden, waar ze haar passie voor acteren ontdekte en in diverse producties te zien was. Na haar theaterervaring maakte ze de overstap naar televisie en film, waarin ze rollen vertolkte, zoals in series als “Flikken Maastricht”, “Het mysterie van…” en “A’dam – E.V.A.”.

Sinds 2022 heeft Ayan zich toegelegd op het schrijven en regisseren van korte films. Met haar team ‘NakedHearts Film’ heeft ze enkele opmerkelijke projecten gerealiseerd, waaronder de Western “Grijs Gebied” (2022) en de mood trailer “Koud Water” (2023). Haar recente werk is erkend met de titel ‘Beste Film’ op het 48HFP Groningen (2023), en ze krijgt de eer om in mei haar sci-fi film “AETHAR” (2023) te screenen op het ‘Short Film Corner’ van het Filmfestival Cannes.

jurylid: Joey Benistant

Mijn naam is Joey Benistant, ik ben een regisseur, storyteller en video editor uit Groningen. In 2023 maakte ik de documentaire ‘Het leven is niet kort genoeg’ voor BNNVARA, waarin ik vertel over mijn verslaafde beste vriend Matthijs.

De popcultuur waarmee ik opgroei heeft een grote impact op mij. In de 90s is entertainment iets minder heilig en veilig, iets minder gecontroleerd. Op mijn 17de krijg ik een camera en begin ik, geïnspireerd door reality-televisie, mijn eigen leven vast te leggen.

”Ik grijp mijn camera, ga met vrienden naar buiten en film. Ik ontwikkel mijn eigen skills door te doen en goed te kijken naar mijn favoriete films”.

Mijn instelling zou je kunnen omschrijven als ”punk”. Niet qua uiterlijk, maar qua gedrag. Ik zet mij af van de norm, breek regels, en heb een DIY-mentaliteit. Zo maak ik video’s.

Johanneke D

jurylid: Johanneke Dijkstra

meer info volgt!